Meet the Masters: Philip & Isabella

Au existat multe palarii importante in viata mea. Palaria bunicii mele care trezea respectul vecinilor. Palaria de fetru a mamei pe care o purta in anii `80. Palariile prezentate de Treacy la London Fashion Week care m-au invatat ca diferenta dintre o tinuta eleganta si una spectaculoasa o poate face doar o palarie. Jobenul abordat de I.D.Suchianu pe Calea Victoriei ca un elegant “raspuns” la basmalele si sepcile proletare din anii `50…

 

The Mad Hatter Hat

Nimeni nu a stiut sa poarte o palarie mai bine decat Isabella Blow. Sub ele si-a ascuns perfect disperarea, fericirea, emotiile … Atunci cand Isabella intra intr-o camera, intii ii auzeai vocea stridenta dupa care vedeai o constructie impresionanta, invariabil semnata Philip Treacy. Un bol de salata, un peste, o fantana arteziana, numele ei scris din pene, o corabie, o farfurie zburatoare … 1001 de idei transformate in 1001 de palarii pentru o persoana unica.

Pentru Isabella palaria a fost armura ei zilnica, obiectul fetish, subiectul principal de conversatie. Ea a fost cea care a bifat toate calitatile acesteia si a demonstrat ca o palarie nu este doar un simplu accesoriu. Poate sa fie arta, poate sa transmita un mesaj social, te poate proteja, te poate scoate din multime, te poate face seducatoare sau poate pune un paravan intre tine si ceilalti. La fel cum facea si Marlene Dietrich care isi acoperea misterios ochii cu borurile palariilor, lasand la vedere doar celebrele ei buze pictate intr-un rosu pasional, acelasi lucru il practica si excentrica englezoaica … Iar palariile i-au fost mai aproape chiar decat sot, iubiti, adoratori si au insotit-o chiar si pe ultimul drum. Pe sicriu, palaria-corabie creata de Treacy s-a decupat perfect pe florile albe, cu velele ridicate pregatata pentru un nou drum, din pacate ultimul.Iar dupa ce Isabella a disparut dintre noi, in urma ei au ramas, atat de ironic, doar palariile, o imensa tristete precum si cele mai amuzante, pertinete, scandaloase maxime despre palarii. “Port palarii ca sa ii tin pe toti la distanta de mine. Sunt intrebata: te pot saruta? Nu, multumesc foarte mult. De aceea port o palarie pentru ca nu vreau nici sa fiu sarutata de toata lumea si nici sa ma arda soarele.”

La fel cum orice artist isi semneaza creatia, la fel proceda si Isabella apeland in schimb la o palarie, iar tragica ei poveste i-a inspirat pe multi dintre designerii momentului. Fiecare si-a declarat dragostea pentru Issy prin palariile trimise pe podiumurile de prezentare ale sezonului de primavara-vara 2008. Alexander McQueen si-a construit intreaga colectie pornind de la palariile purtate de Ms Blow de-a lungul tumultoasei si scurtei ei vieti. O ploaie de fluturi rosii – un rosu mac – flori fantastice din tull si panza de otel, palarioare rotunde ca niste tinte de darts glamour. Gaultier, pentru Hermes, a preluat si el de la Isabella ideea ei ca “India is the next big thing” si a infasurat capul manechinelor in turbane. De la New York la Paris, trecand prin Londra si Milano, palariile de pe podium au tinut locul celei care nu a mai reusit sa ajunga in primul rand …

Cineva trebuia sa hraneasca obsesiile Isabellei Blow, iar maestru in a da viata ideilor, fantasmelor si chiar cosmarurilor Isabellei a fost Philip Treacy. Cand il privesc am senzatia ca este un brutar care modeleaza paine”. Tatal lui Treacy a fost brutar, iar Philip a mostenit abilitatea acestuia de a crea forme neobisnuite din materiale extrem de obisnuite. Pene, lemn, hartie, poze decupate din reviste, panza, fetru, alama, plastic au fost pe rand transformate in forme poetice, in citate vizuale istorice, in animale fantastice sau in orhidee imperiale. Talentul lui Treacy se vede perfect in usurinta cu care interpreteaza sursele de inspiratie in forme excentrice.

Treacy si Isabella au fost cuplul perfect, strans legat de pasiunea pentru palarii.El iubea sa creeze, ea adora sa poarte. Si nu poti purta o palarie daca nu o iubesti si intelegi. Prima palarie a lui Treacy care a aterizat pe biroul Isabellei a fost una in forma unui crocodil verde, cu dinti albi de hartie. A fost un coup de foudre … Isabella a devenit din acea clipa fan, muza, sponsor si manechinul perfect pentru orice creatie Treacy. Ea a generat o isterie mondiala pentru creatiile lui, l-a introdus in cercul elitist al modei si i-a fortat pe designeri sa redescopere un accesoriu cazut, pe nedrept, in dizgratie. Palariile lui Treacy sunt greu de explicat in cuvinte pentru ca ele sunt gandite sa genereze emotii. A purta o palarie Treacy poate echivala, in lumea modei, chiar cu o declaratie de razboi. Poate spune mai mult despre tine decat cea mai elaborata tinuta care exista. Te transforma dintr-un personaj obisnuit, intr-unul senzational. O singura regula: personalitatea ta trebuie sa fie pe masura creatiei pe care o porti pe cap.

Leave a Comment