Meet the Master: Francois Lesage

Lumea haute couture-ului, privita prin prisma furnizorilor lui, pare total diferita de tot ceea ce stim sau banuim. Desigur, ramane acelasi univers fascinant si pretios, dar mult mai tehnic si chiar mai interesant decat ceea ce vezi pe podiumurile de prezentare. De multe ori poate fi o chestiune… strict umoristica. Discutie reala intre Karl Lagerfeld si Lesage, “regele” incontestabil al broderiei pentru haute couture: “Vreau ceva in genul pubelei de pe Avenue Foch”. O imagine, si o cerere, neobisnuita, dar care, sub indrumarea lui Lesage, s-a transformat intr-o rochie multicolora, un melanj sofisticat de bijuterii, confetti, strassuri si perle… “Nu trebuie sa-ti faci tie, ci lor, placere. Trebuie doar sa ai grija de sensibilitatea lor, iar restul e doar munca obisnuita”.

Modest, maestrul brodeur isi petrece noptile in fata foilor albe desenand, apoi brodand si prezentand clientilor peste 200 de variante pentru o singura idee. “Ceea ce nu exista poate fi creat” – acesta este crezul casei Lesage. Francois este omul-orchestra, cel care interpreteaza tendintele si fixeaza desenele pe broderie. Dotat cu o memorie prodigioasa, poate indica oricand, dintre zecile de mii de esantioane din atelierul lui, exact pe acela ales de Elsa Schiaparelli pentru a orna o rochie de seara a Marlenei Dietrich!

“Reintoarcerea la Paris, precipitata de moartea tatalui meu, a fost efectiv groaznica”. Cu toate acestea, in anii care urmeaza, el cunoaste triumful in haute couture. Yves Saint Laurent il chema doar ca sa-i spuna “crocodil”, “sarpe” si inca un “zambet”, iar Lesage revenea exact cu broderia care lipsea. Helas, singura clienta din lume care isi permite sa cumpere o rochie in intregime brodata personal de Lesage, nu a ezitat sa plateasca acum cativa ani echivalentul unui castel pentru o singura tinuta!

Pentru el, broderia este a doua natura. O iubeste inca de cand era copil. Inainte de razboi, Albert si Marie Louis Lesage, parintii lui, au preluat firma fondata in 1868 de catre Michonet, brodeurul personal al lui Napoleon al III-lea. La 16 ani, Lesage isi insotea parintii la couturierii in voga: Balmain, Vionnet, Balenciaga. In timpul razboiului, este trimis de catre tatal sau la Hollywood. Rapid, tanarul francez isi deschide un atelier pe Sunset Boulevard. Ava Gardner, Lana Turner, Marlene Dietrich sunt clientele sale fidele in acel timp. Francois avea doar 19 ani…

Pentru ca meseria lui sa nu se piarda, el a infiintat cea mai prestigioasa scoala de broderie din lume si l-a convins pe fiul lui, Jean-Francois, sa se angajeze in atelierele de creatie. “Chiar si omul din Cro-Magnon broda pieile animalelor…. De fapt, totul este o broderie. Ea a existat dintotdeauna si o sa mai traiasca pana la sfarsitul lumii”.Leave a Comment