Falsul mit al rochiei negre

“O rochie neagra te ajuta in orice situatie”, “orice femeie trebuie sa aiba cel putin o rochie neagra in dulap”, “rochia neagra nu se demodeaza niciodata”, “daca nu stii cu ce sa te imbraci, incearca negru”.”La petite robe noire” – cel mai delicat mit din moda. Se spune ca nu exista frantuzoica respectabila care sa nu fi purtat, sau care sa nu aiba, o rochie neagra in garderoba. Iar cum noi suntem francofoni declarati, am luat-o de buna dar am aplicat ideea in mod balcanic.

Chanel, cea care a impus rochia neagra in garderoba femeii moderne, ar mai muri inca o data daca ar vedea cum sunt folosite ideile ei. Ea a lasat formula exacta a unei aparitii reusite. Rochie neagra, dar perle la gat. Ceva, o mica pata de culoare care sa faca diferenta dintre o aparitie reusita, “la moda”, si o inmormantare reusita. Negru pe negru functioneaza, dar ochiul uman va aluneca pe o femeie imbracata “tout en noir”.
Rezultatul: va trece neobservata. Secretul unei tinute negre este ca nu trebuie sa fie complet… neagra. Aici apare unul din micile-mari secrete ale modei. Negru estompeaza, ascunde defecte. Un accesoriu colorat (chiar si celebrele perle lasate mostenire tot de Chanel) atrag atentia asupra a ceea ce vrei sa pui in valoare. Marchezi talia cu un cordon colorat, atragi atentia asupra fetei cu un colier fantezie.
“Negrul nu se demodeaza niciodata”. Adevarat, dar modelul rochiei se demodeaza urgent. “Anul acesta se poarta negru… pe negru”. O afirmatie prezenta in aproape toate revistele din acest sezon. Dar multe uita sa specifice ca in aceasta formula doar negrul este unitar, texturile alterneaza intre ele pentru a da relief sau stralucire tinutei.

Leave a Comment